mandag 19. januar 2009

Tegnspråk

Her i huset brukar vi tegnspråk saman med dagleg tale. Per Kristian som no er snart 13 år, vart døv da han var 1 år og 10 mnd. Etter det måtte vi til å lære oss tegnspråk. No brukar vi det heile familien til ei kvar tid. Det var ikkje lett å lære seg tegnspråk. Vart totalt framandt for meg da eg starta. Måtte faktisk pugge mange av tegna for at dei skulle sitte. I dag har det vorte ein del av livet mitt. Treng av og til oppslagsverk å da brukar eg denne boka: "La hendene snakke"
To gangar i året reiser vi på vekesopphald i Trondheim for å lære oss meir og friske opp det vi kan fra før. Er kjekt å møte andre foreldre til døve barn. Dele erfaringar på godt og vondt.
Per Kristian bur då på internat i lag med dei andre døve barna. Da får han vere i eit tegnspråk miljø der alle forstår han. Ser at dette gjer han godt. Han er også i Trondheim aleine i perioder. Det synst eg som er mor er både flott og heilt forferdelig. Det er flott at han får vere i lag med andre døve, men det er heilt grusomt at lisje gollet mitt er der heilt aleine.

Dette er navne tegnet mitt. K for Kristin:)


3 kommentarer:

 1. Ja eg tenker det er bra for han å få vere saman med andre barn som også snakkar tegnespråk. Sikkert god følelse å bli forstått. Men han er ein flink gutt. Det tror eg nok. Blir han virkelig 13 år snart!!?? Tida går jammen fort!!
  Ønska deg ein fin kveld
  Klem

  SvarSlett
 2. Ja tegnspråk er et vanskeliget meget nyttig språk. I våres hve,da alle skal være intigrert i sammfunnet,er det også viktig og intigrere samtlige.Ikke bare de med"problemer". Det skal legges til rette for alle. Da er det viktig med tegnspråk læring i skolen også. Sette dette opp,som et fag. Jeg selv har tatt 2 kurs i tegnspråk,på Andebu døveskole.Har også jobbet på Sem skole,i Vestfold.Dette er da en hørsels skole.Vanskelig,men spennende.
  Jeg skjønner deg veldig godt,da dere må være fra hverandre,men at du ser dette er godt for barnet ditt,er utrolig flott.
  Takk for at du delte denne historien,med meg.
  Klem Hanne

  SvarSlett
 3. Hei! flott at dere har lært dere tegnspråk når per kristian ble døv som liten baby..jeg lurer å om dere kan sende meg en link der det er info om tegnespråk eller tegn til tale..trenger å kunne det når jeg jobber i barnehage..? med vennelig hilsen lill janicke..

  SvarSlett